[LUGOS] Debian, kernel, make-kpkg, ...

Tomaž Toplak Tomaz.Toplak at gmx.net
Sat Sep 18 22:24:58 CEST 2004


Hmm.. če maš slučajno SATA disk pomaga da v grub-u (ali lilo) namesto hdaX nastaviš na sdaX, ker v novem kernelu je SATA disk nastavljen kot SCSI disk in ga kot takšnega tudi prepozna:)

lp
  ----- Original Message ----- 
  From: Joze Klepec 
  To: lugos-list at lugos.si 
  Sent: Saturday, September 18, 2004 9:48 PM
  Subject: Re: [LUGOS] Debian, kernel, make-kpkg, ...


  Iztok Kham wrote: 
    Lep pozdrav! 

    Na nov mlinček sem inštaliral Windows XP Pro in Debian SID. 
    Kernel je 2.6.7-i386 in se je inštaliral ob instalaciji. 
    Installer mi je prepoznal windowse in namestil GRUB. 
    Potem z apt-get namestil kernel-image-2.6.8-1-smp, ki se je avtomatično dodal v GRUB-ov meni. 

    1. Problem: 
    Ko izberem novi kernel v GRUBu dobim tole napako: 
    Can not open device dev/console 
    in potem mi javi kernel panic. 

    2. Problem: 
    S kernel.org sem potegnil zadnji kernel (2.6.8.1) in ga prevedel. 
    Dodal sem ga v GRUB in ob zagoni dobil: 
    Error 13: Invalid or usupported executable format. 

    3. Problem: 
    Poizkusil sem prevesti kernel po debianovem how-toju (make-kpkg). 
    Uporabil sem kernel-source-2.6.8-1. 
    Ko po navodilih vse naredim in napišem make-kpkg kernel-image mi po nekaj sekundah javi napako: 
    no rule to make target "conf_vars" 


    Za vsak nasvet v zvezi s katerim od zgornjih problemov se muchas zahvaljujem! 

    -- Iztok 

    P.S. Ne vem, ali sem malo preveč blesav ali kaj, samo z Googlom si nisem uspel kaj dosti pomagati. 



  1. Iztok, malo več informacij o mlinčku bi bilo dobra ideja - verjetno imaš pentium 6 ali Amd athlon bogvekaj in tu in v naboru čipov na matični plošči leži jedro problema. Sprva poskusi prevajati brez podpore za MMX, 3Dnow,  SCSI, ipd. eksotike (torej kernel za toliko, da se mašina ravno zažene v nekakem varnem načinu - kot npr. ob instalaciji), kasneje pa prevedi vso podporo, ki ti pade na pamet postopoma in videl boš kje je hakeljc. Najbolje je celo, da si sprva prevedeš kernel za 386, pa kasneje 486, 586, 686 - kolikor ti stroj (in duša) da, ti pa  ne  svetujem.  Varno  je  biti  en  razvojni  nivo  pod  mašinerijo pri kritičnih delih kot je CPU.  GPU (ali karkoli podobnega na plošči) je lahko eden od težjih problemov pri Asusu -  meni npr. ne razpozna mrežne na plošči,  čeprav je Realtekov chipset - torej kupi eno za nekaj tisoč sit in zapiči v MB ter onesposobi original v BIOSu). Nasvet: BIOS config pod XP-ji naloži pred/med inicializacijo sistema, najbolje bo če to zažene nek drug programček, ki kasneje zažene OS kot bootloader.
  Sicer pa - isto jedro sem si zložil tudi sam kot .rpm za Pinga, a sem raje ostal na stabilnem in preskušenem 2.4.20. Ti si lahko prevedeš več različnih različic jeder z različno podporo - pazi pa, da ne boš zavozil boot oz. install disket, zlasti pa boot nalagalnika --> v tvojem primeru GRUB.
  Na koncu koncev ti ostane katerikoli drug linux - debian sem imel pred časom na testu tudi sam, pa sem se njegove trmoglavosti hitro naveličal in raje ostal pri uravnovešenem Pingu. Zdaj bom po kakem tednu odsotnosti z liste verjetno naredil apt get na Fedoro/Pinga3. Blesav verjetno nisi, samo naletel si na nestabilnost jedra.

  2. glede tega nimam velikega pojma, verjetno bo pa več vedel kaj vedel B, ki je bolj v debu bolj izkušen. Ena od mnogih možnosti je ta, da si preprosto prevedel v napačno izhodno obliko. GRUB je bootloader - torej (predvidevam - po dosovsko rečeno) .com program z enim kodnim in podatkovnim segmentom v realnem načinu, torej potrebuje zelo zelo kratko kodo (64k<x priporočeno) brez kakršnihkoli tabel, značilno je da je spredaj instrukcija JMP addr (skok čez podatkovni segment - de facto je to ORG dolžina skoka - aja, za intelovo rodbino in bratrance  koda JMPa $EB0010 pomeni skok 16 naslovov dalje). 
  Za kodo pa (predvidevam) ni važno kakšna je, važno je da zna sama preklopiti v ustrezni način. Zdi se mi, da je kleč ravno v glavi (headerju) te izvajalne datoteke, ki je verjetno, če se po dosovsko izrazim .exe namesto .com (slednji pride "zgoraj brez", rečeš pač ORG NNN, asembliraš in čao miki - lahko pa pretvoriš tudi s posebnim orodjem npr. kdo ne ve za exe2bin in podobne stvore). Oglej si še DOS-ov bootloader v disasemblerju (najdeš ga na nultem sektorju vsake nelinux in nemac diskete) in marsikaj ti bo bolj jasno (nalaganje na fiksni naslov 7c00, itd.).

  3.No, ja - kot zadnjo šanso poskusi ustreliti kernel še 2.6.9 (debianov snapshot de facto), čeprav to ni ravno priporočilo.

  Mogoče se bo našlo kaj zate tudi tule (to je delno iz mojih Priljubljenih v Mozilli, malo pa iz Googla):

  The linux-kernel mailing list FAQ

  Linux Cross-Reference

  valtellinux.it ... sfondi & loghi

  The FreeBSD Project

  Fedora Project, sponsored by Red Hat

  Decompilation of Binary Programs - dcc

  Welcome to LinuxQuestions.org - Site Index

  linux howtos
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://liste2.lugos.si/pipermail/lugos-list/attachments/20040918/a69bf73c/attachment-0001.htm


More information about the lugos-list mailing list